Bergama Kralı II.Attalos’dan bu yana geçen yaklaşık 2 bin 200 yılda; bu topraklara ayak bastığında, doğanın, tarihin ve tarihin çeşitliğine ve güzelliğine hayran kalmayan yok gibidir:
O zamandan bu yana Antalya’nın stratejik önemini kavramayan da yoktur: Akdeniz’de güç sahibi olmak isteyen her medeniyet Antalya’yı sevmiştir.
Son olarak Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nde Antalya hep merkez yönetim odaklarından biri olmuştur.
Bugün gelinen nokta odur ki, sahip olduğu; tarihi geçmişi, eşsiz doğa güzellikleri, güneşi ve denizi ile Antalya gerçekten dünyanın en güzel kentlerinden biridir. Antalyamız bu güzelliğini; sanayi, ticaret, tarım ve turizmde gerçekleştirdiği başarılarla taçlandırmıştır.
TÜİK’e göre bugün nüfusu 3,6 milyonu aşan Türkiye’nin 5.büyük kenti olan Antalya nüfusu; İstanbul fethedilirken 1.000 kişi, Cumhuriyet kurulurken 45.000 kişi idi.
İlimiz 630 km kıyı uzunluğuna, 21723 Km2 yüz ölçümüne sahiptir. Türkiye yüzölçümünün % 2,6’sı,Akdeniz’in % 18’i kadar büyüktür Antalya.
Öte yandan Antalya, Türkiye'nin en gelişmiş 10 ili arasındadır. Yine TÜİK bulgularına göre ilimiz yılda 30 milyar Dolar dolayında hasıla üretmektedir.
İlimizin gelirinin % 65’ini Hizmetlerden sağlıyor. Son 20 yılın en hızlı büyüyen sektörü olan turizm ise kent gelirinin % 40’ından fazlasını üretmektedir.
Antalyamız, % 35-40’ı Yaş Meyve ve Sebze olmak üzere yılda 1 milyar Dolara yakın ihracat yapmaktadır. Yılda 13-15 milyon yabancı turist ile dünyanın en çok ziyaret edilen 10 kenti içinde olan Antalya, sahil turizmi açısından Akdeniz çanağında da birinci kenttir.
Öte yandan Türkiye turizminde var olan; otellerin, yatakların, turistlerin, yatırımların, turizm çalışanlarının vb, dolayısıyla yaratılan her bir değerin, enaz üçte birine yakını (% 30-33) Antalya’dan sağlanıyor.
Büyük otellerin % 60’nın toplandığı Antalya’nın turizm yatırımlarındaki payı % 40-45 aralığındadır. Geneli; Side-Manavgat, Alanya, Kemer olmak üzere ilimizde 610 bin dolayında otel yatağı ve 2 bin dolayında tesis vardır. Antalya turizmden yılda 8-10 milyar Dolar elde ediyor.
Antalya’nın değerleri…
Antalyamız, yalnızca Antalya’da yetişen 850 dolayında Endemik bitki türü ile dünyada ilk sıradadır.
Antalya 213’dan fazla mavi bayraklı plajları ile dünyada en temiz deniz kıyılarına sahip 5 kent içindedir.
İstanbul'dan sonra en fazla yabancı sermayeli işletme Antalya'dadır.
İstanbul’dan sonra, yabancıların en fazla konutun satıldığı 2.şehir Antalya’dır.
Antalya, ülkemizin en çok vergi kazandırdığı 10 kent içindedir.
Antalya, Türkiye’deki toplam bitkisel üretim değerinin, % 4-5’ine sahiptir.
Okuma yazması olmayan kadın oranının en düşük olduğu il % 3 ile Antalya’dır.. Kadın çalışan oranının en yüksek olduğu iller içindedir
Örtü altı üretimin % 39-40’ı Antalya’dadır. Bu oran cam seralardaki üretimde % 84-85 dolayındadır.
Ülkemizde Örtü Altında yetişen Domates’in % 62’si Antalya’dadır. Bu oran Patlıcan ve Biber’de % 50’nin üzerindedir.
Son 20 yılda Kesme Çiçek üretiminde Antalya’nın ülke payı % 35’e çıkmıştır.
Antalya, eko turizm, sağlık turizmi, spor turizmi, yat-kruvaziyer turizmi, kongre ve fuar turizmi gibi ana alanların yanında, el sanatları, tarım, zanaat, müzik, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği, dağ ve doğa yürüyüşü, kamp-karavan turizmi, kültürü, tarihsel birikim, festivaller, sosyal çeşitlilik gibi bir çok zenginliğe sahiptir.
Yılda binden fazla futbol takımı kamp ve eğitim yapmaktadır. Kongre pazarında da çok iddalı ve kaliteli organizasyonlara imzalar atmaktadır.
Antalya’nın gezilecek görülecek değerleri arasında; Andriake- Demre, Antiphellos, Aperlai antik kenti, Ariassos, Arykanda Antik Kenti, Aspendos, Istlada antik kenti, Karain Mağarası, Limyra Antik Kenti, Myra Antik Kenti, Noel Baba Müzesi, Olympos, Patara gibi yüzlercesi sayılabilir.
Öte yandan, Golf turizmi, Hava Sporları, İnanç turizmi, Kış Sporları, Kongre turizmi, Kuş gözlemciliği, Mağara turizmi, Sualtı Dalış, Yat turizmi, Yayla turizmi gibi onlarca değer de Antalya deyince akla gelenlerdir.
Antalya Deyince’nin sonraki bölümlerinde detaylara gireceğiz ki, bizce çok önemli...
--------------------
ÖZGÜN KAYNAK:
Bu bölümde bizlere destek olan Turizm Araştırmacısı Erol KARABULUT'a teşekkür ederiz... Detaylı bilgi ve her türlü istatistik bilgileri için : www.turizmdatabank.com.tr , erol@turizmdatabank.com